Kinesisk femkrydda

Kryddorna är en stor del av vad som ger olika nationella kök sina särskilda smaker. Indisk mat karakteriseras till exempel av bland annat curry, koriander och kryddblandningen garam masala. Den kryddblandning som främst förknippas med det kinesiska köket är femkryddan. Som namnet antyder består kryddblandningen av fem kryddor. Exakt vilka de är kan variera från familj till familj och från region till region – den kinesiska femkryddan används nämligen inte enbart i Kina utan även i matlagningen i andra asiatiska och arabiska länder. En vanlig sammansättning är dock en blandning bestående av stjärnanis (som på kinesiska heter bajiao), kryddnejlika (dingxiang), kinesisk kanel (rougui), Sichuanpeppar (huajiao) och fänkål (xiaohuixiang). Flera av dessa kryddor, till exempel Sichuanpeppar, är vanlig inom kinesisk matlagning på egen hand såväl som i denna kryddblandning.800px-Five_spice_powder

Andra kryddor som ofta förekommer i blandningen är anis, ingefära, muskot, gurkmeja, lakrits och galanga. I södra kina har kryddblandningen en särskild karaktär, eftersom man byter ut kryddnejlikan och den kinesiska kanelen mot mandarinskal och kanelsorten Cinnamomum loureiroi, som ibland kallas Saigonkanel.

Femkrydda används till exempel som en spice rub åt feta köttsorter som fläsk, anka och gås. Den kan även användas på samma sätt till kyckling och fisk och skaldjur. Kryddblandningen kan också läggas till i frityrdegen till friterad mat. Den är även en viktig ingrediens i den traditionella rätten Pekinganka, liksom i kinesiska biffgrytor. Att femkryddan har spridit sig över den asiatiska kontinenten har gjort att den också är en viktig del i nationalrätter i andra asiatiska länder. Till exempel ingår femkrydda i marinaden till den vietnamesiska rätten halstrad kyckling. Femkryddan har också spridit sig så långt som till Hawaii, där det är vanligt att ställa fram ett kar med kryddblandningen på bord på restauranger.

Trots att femkryddan i Sverige är så starkt förknippad med de kinesiska smakerna och den kinesiska matkulturen, är det inte en krydda som det kinesiska folket använder till vardags i sin matlagning. Det är snarare något som används på restauranger. Om du själv vill laga kinesiska rätter med femkrydda till vardags finns det dock inget som hindrar dig; på Matklubben.se finns till exempel mängder av recept på kinesiska rätter som kan hjälpa dig.