Det kinesiska nyåret

Under våren 2016 övergick getens år till apans år enligt den traditionella kinesiska kalendern, och år 2017 kommer apans år att övergå i tuppens år. Men vad betyder det egentligen? Och hur firas det kinesiska nyåret?

Det kinesiska nyåret infaller inte på ett fast datum, utan vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Detta kan alltså infalla någon gång mellan den 21 januari och den 19 februari enligt den Gregorianska kalendern. I den kinesiska kalendern är en månad en faktisk måncykel, och består alltså av 29,53 dygn. På ett år har man således 12 månader som vardera är 29 eller 30 dagar. För att kompensera för ”förlusten” justerar man med en extra månad ungefär vart tredje år. Inom den kinesiska kulturen är nyåret den viktigaste av alla högtider, inte bara för att det markerar början på det nya året, utan också för att det innebär att det ljusare halvåret har inletts.800px-Lantern_festival2

De olika djuren har sin bakgrund i den buddhistiska traditionen. Den säger att Buddha på sin dödsbädd (år 483 f.Kr.) kallade alla djuren till sig för att han skulle få träffa dem innan han dog. Bara tolv djur svarade på hans kallelse, nämligen råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och grisen. För att hedra dessa djur döpte Buddha åren efter dem, och det djur som kom först (råttan) fick också det första året. Därefter döptes åren i samma ordning som de övriga djuren kom till honom. Djuren är den kinesiska zodiaken, och de som föds under ett visst år får alltså ett visst djur som sin zodiak.

Det kinesiska nyåret är omgivet av traditioner. Precis som under det västerländska nyåret firar man med festligheter på själva nyårsnatten (även om det är ett annat datum), och smäller av raketer och smällare vid tolvslaget. Viss mat hör också festligheterna till, däribland någon form av fisk. Detta eftersom ”fisk” på kinesiska har samma uttal som ordet för ”överflöd”, vilket alltså tros ge ett gott år. Barnen får också en nyårspeng i ett rött kuvert, och på många arbetsplatser får de anställda en trettonde månadslön. Om du följer kinesiska traditioner med dina anställda, kan det alltså vara bra att få in pengarna från dina fakturor snabbt månaderna innan nyår, så att du har möjlighet att betala ut den extra lönen. Det kan du enkelt åstadkomma genom att låta Intrum hjälpa dig med factoring.

Dagen efter nyårsfesten vigs helt åt besök till släkt och vänner.

Taggar: