Peking

Peking är Kinas huvudstad och en av de mest befolkade städerna i hela världen med sina drygt 21 miljoner invånare. Staden ligger i norra Kina, i Hebeiprovinsen, och är landets kulturella och politiska centrum. Det har den också varit under större delen av de senaste 800 åren. Pekings historia går dock mycket längre tillbaka än så. Den första staden som byggdes på platsen hade namnet Ji, och kan spåras tillbaka till år 1045 f. Kr. Staden har sedan växt sig allt större under Jin-, Yuan- och Mingdynastierna fram till idag. Tack vare sin långa historia kan Peking skryta med en rad monument och byggnader som finns upptagna på UNESCO:s världsarvlista. Ett av de mest kända är Himmelska fridens port, som byggdes under Mingdynastin. Porten ligger i den norra änden av Himmelska fridens torg, kanske mest känt för den massaker som skedde i samband med de pro-demokratiska protesterna 1989. Många andra viktiga händelser i Kinas historia har också skett på torget, varför porten har fått en politisk betydelse. Porten leder in till den Förbjudna staden, de kejserliga palatsen uppförda under Mingdynastin, som också de finns med på UNESCO:s lista.

På grund av stadens stora antal invånare lider Peking ofta av trafikstockningar. Man uppskattar att det finns ungefär 5 miljoner bilar i Peking, och den siffran fortsätter att stiga. I ett försök att motverka trafikstockningarna i staden har man infört begränsningar för när bilar får användas: vissa dagar får bara bilar med registreringsskyltar som slutar på udda siffror köra, och andra dagar bara de med jämna siffror. Trots det har Peking och regionen runt staden stora problem med luftföroreningar, som räknas som bland de värsta i Kina. Något de skulle kunna göra för att minska utsläppen från bilarna är att optimera motorerna. Detta gör att motorn får mer effekt, samtidigt som den förbränner mindre bränsle. På Dieselkraft.se hittar du en seriös aktör inom dieseloptimering.Peking 1

Som besökare bör man dock inte låta sig avskräckas av smogen runt staden. Det finns mycket i Peking som är värt resan dit. Förutom den vackra arkitekturen och de historiska monumenten kan man i Peking njuta av Pekingopera, som av många anses som den högsta formen av kinesisk kultur. Pekingopera är teater med sång och akrobatik, och spelas i färgstarka dräkter och sminkningar.

Gourmanden kan istället rikta in sig på den traditionella rätten Pekinganka, som är en av de många rätter som ingår i det lokala köket. För att uppleva allt detta får man ta det onda med det goda, och de flesta anser att det är värt det.