Ta dig till Kina

Det finns många sätt att åka till Kina. Det vanliga för oss européer är att flyga. Snabbast är att mellanlanda i Helsingfors och resa över Ryssland. Det tar ungefär 7-10 timmar beroende på vart du ska. För tillfället finns det dock en hel del begränsningar i hur det går att resa till Kina beroende dels på geopolitiska faktorer men också på grund av coronaläget. Så se alltid till att kolla upp vad som gäller just nu innan du bokar, och var beredd på att du snabbt kan behöva anpassa dig efter ett ändrat läge. För den som tycker att det är lite tamt och för enkelt att flyga finns ett par andra mer äventyrliga alternativ.

Transsibiriska järnvägen

Ett klassiskt sätt att ta sig till Peking är att åka med Transsibiriska järnvägen från Moskva. Järnvägen tog ungefär 25 år att bygga och färdigställdes 1916. Den sträckningen är ungefär 900 mil lång och tar dig genom hela Ryssland och Mongoliet så du kommer få se mycket längs vägen.

Det finns flera olika operatörer och flera olika bekvämlighetsklasser på tågen. Det billigaste du kan komma undan med är ungefär 5-6000 kronor för en biljett. Men om du vill resa komfortabelt kan det bli mycket dyrare, vilket kan vara väl värt det för en once in a lifetime-upplevelse. Ett sätt att finansiera det på kan vara att kolla upp hur marknaden för kommande försäljning i Stockholm ser ut och byta ner dig till en billigare lägenhet. Att titta på kommande försäljning i Stockholm kan också ge dig en indikation på vad din lägenhet är värd om du vill testa att belåna den mer och få in kapital den vägen. För den som inte bor i Stockholm kan det ändå vara kul att kolla på kommande försäljning i Stockholm bara för att skratta åt de galna priserna och sedan åka till Kina för de pengar som inte läggs på boende.

Båt till Kina

Att resa med båt är ett värdigt sätt att transportera sig på. Det finns flera företag som arrangerar lyxiga kryssningar i Sydkinesiska havet med utgångspunkt från olika städer runt om i världen. En kryssning är ett sätt att färdas och leva bekvämt samtidigt som du bockar av många resmål på en gång. Ett alternativ för dig som har en längre Asiensemester planerad är att ta dig med reguljär båt till Kina från till exempel Japan eller Thailand. Det brukar bara kosta någon tusenlapp om du är beredd att kompromissa med bekvämligheterna. Räkna med att en sådan resa tar ungefär en dag. En sak du också behöver vara beredd på är att byråkratin kan vara rätt mycket svårare än om du flyger in från ett europeiskt land. Se därför till att noga kolla upp vad som gäller och att du har alla papper och tillstånd i ordning. Till skillnad från vad som gäller på de stora internationella flygplatserna kan det bli mycket svårare att hitta någon som kan kommunicera på engelska när du reser till någon av de hamnar som framförallt är vana vid att hantera andra asiatiska resenärer.