Kinesisk matkultur
Den kinesiska matkulturen är rik minst sagt, den inkluderar kök från såväl olika regioner inom Kina till varianter på dessa kök. Människor med kinesiskt ursprung, som lever i andra delar av världen, anpassar ofta sitt kök så att det passar värdlandet – på gott eller ont. Som väl är brukar köket delas upp i flera huvudgrupper.
Kinesiska kökets historia
Kinesiska kökets historia sträcker sig tusentals år tillbaks i tiden. Påverkan kommer bland annat från klimatväxlingar, lokala preferenser samt inte att förglömma – det kejserliga modet. Företeelsen att kök från andra länder inspireras och påverkas av olika tekniker och ingredienser över tiden, gäller naturligtvis även det kinesiska köket. Det kinesiska köket har historiskt utvecklats både från det kinesiska imperiets geografiska utbredning och från imperiets handel med näraliggande regioner. Något som är kännetecknande även i nuet – handeln med både Europa men även den globala handelns sätter sina avtryck.
Stil & klass
Vad kan sägas definiera kinesisk matkultur? Klass, etnisk bakgrund liksom region är det som även definierar det kinesiska kökets olika stilar och smakpreferenser. Det kinesiska kökets mångfald vad gäller både ingredienser och tillagningstekniker saknar motstycke i andra kök.
Olika grupperingar
Bland de fyra vanligaste grupperingarna är den första uppdelningen i det nordkinesiska, som i grunden är baserat på vete och det sydkinesiska köket, är baserat på ris. Mellan de båda köken är det även en betydande skillnad i vilka lokalt odlade grönsaker man har tillgång till. Det kinesiska kökets stapelvaror är ris, olika sorters nudlar, grönsaker och kryddor och olika sorters såser.
Sedan följer uppdelningen i de fyra köken: Lu (Shandong), Chuan (Sichuan), Yang (Jiangsu) och Yue (Guangdong), så kallade provinsknutna skolor, dock innefattar de ett betydligt större geografiskt område.
Till de fyra köken räknas idag Xiang (Hunan), Min (Fujian), Hui (Anhui) och Zhe (Zhejiang) under begreppet de åtta köken.
Numera har man även lagt till mat från Peking och Shanghai – således talar man om de tio köken: de åtta, plus mat från Peking och Shanghai.
Utanför Kina finner man olika framträdande stilar av det kulinariska kinesiska köket. Till dessa hör de kinesiska köken från Singapore, Malaysia, Indonesien, Indien och Amerika.
Tro det eller ej, det finns kinesiska kök vart än i världen kineser sätter ned sina bopålar.
Kinesiska köket i Sverige
I Sverige har det kinesiska köket många gånger förvandlats till något okänt, till många gästande kinesiska turisters stora förvåning och förtvivlan. Varför har det blivit så?
Måhända för att vi som lever i Sverige är rädda för att prova på okända köken i original.
Behöver de kinesiska restaurangägarna i Sverige anpassa menyn för att tillfredsställa kräsmagade gäster för att överhuvudtaget kunna försörja sig…
I vår tid är det kanske hög tid att bli lite modigare, att lyfta ögonen från den traditionella menyn och efterfråga autentisk kinesisk mat. Det finns ju minst 10 olika kök att välja från. Canal Digital erbjuder digital tv som har ett stort programutbud och är perfekt för dig som har ett intresse för matkultur.